معیارهای عمومی انتخاب پمپ شامل عواملی است که به شما کمک میکند تا بر اساس آنها پمپ مناسب را با بالاترین کارایی و طولانیترین مدت بهرهبرداری انتخاب کنید. این عوامل عبارتند از: نوع، ماهیت و مشخصات شیمیایی مایع قابل انتقال، مشخصات فیزیکی مایع قابل انتقال نظیر دمای کاری، میزان گرانروی، میزان املاح و ذرات جامد، ظرفیت و مقدار آبدهی و هد یا ارتفاع آبدهی.
پمپها در مدلها و برندهای مختلفی وجود دارند. هدف از انتخاب یک پمپ این است که سیال را از نقطهای به نقطه دیگر انتقال دهد. در این رابطه بین فشار و دبی پمپ رابطه معکوس وجود دارد. به این معنا که پمپهایی که دبی زیادی را انتقال میدهند فشار کمتری تولید میکنند و برعکس. برای انتخاب یک پمپ، اولین موضوع مقدار دبی و میزان فشار لازم است.
وظیفه یک پمپ شناور ین است که بتواند حجم مشخصی از آب را از چاه (منبع مکش) به چاه (منبع رانش) با یرتفاع خاص منتقل کند. در نظر داشته باشید که هر نوع پمپ دارای قابليت های خود است و بستگي به نياز شما دارد كه كدام يك را انتخاب كنيد.
منبع مکش میتواند آب دریاها، آب چاهها، آب مخازن طبیعی و یا مصنوعی زیر زمینی و آب رودخانهها باشد. منبع رانش میتواند آبیاری یک مزرعه، زمین کشاورزی، پرکردن یک استخر، تامین آب پمپ خانه شهرک یا یک مجتمع ساختمانی و تامین آب مخازن تصفیه خانه یک شبکه آبرسانی شهری باشد.
مقدار دبی به مقدار حجم آبی که توسط یک پمپ در واحد زمان انتقال داده میشود گفته میشود و مقدار واحد آن معمولا به l/s، l/min، m3.min اعلام میشود. هد به ارتفاعی که یک پمپ میتواند سیال را پمپاژ کند گفته میشود و در پروژههای آبیاری صنعتی، شهری و کشاورزی هد را به صورت متر بیان میشود.
برای انتخاب پمپ شناور مناسب باید به عوامل زیر توجه داشت: انتخاب پمپ شناور مناسب، انتخاب الکتروموتور مناسب و انتخاب کابل برق مناسب. روش انتخاب پمپ شناور مناسب با استفاده از منحنیهای همپوشانی پمپهای شناور است. برای این کار، باید مقدار دبی و هد را از نمودار انتخاب کرده و نقطه تقاطع دو خط عمودی و افقی نشانگر پمپ مناسب برای خواسته تعريف شده است.
افت سوپاپ حاصل جمع افت اصطکاک هایی است که از منشا باز و بسته شدن سوپاپها و مقاومتهای اصطکاکی داخل پمپها ایجاد میشود. نیروی معادل برای غلبه بر افت سوپاپ، در قالب (ارتفاع آب) در داخل سیستم آورده میشود. برای استخراج نیروی معادل افت سوپاپ، در قالب (ارتفاع آب) به منحنی مربوطه که از سوی شرکت سازنده پمپ منتشر میگردد مراجعه میشود.
برای تعیین تعداد طبقات پمپ، باید به دادههای شرکت سازنده مشخصات هیدرولیکی پمپ شناور مراجعه کنید. با استفاده از منحنیهای همپوشانی پمپهای شناور، مقدار دبی و هد را از نمودار انتخاب کرده و نقطه تقاطع دو خط عمودی و افقی نشانگر پمپ مناسب برای خواسته تعريف شده است. با تقسيم عدد حاصل به تعداد طبقات، به حدودي دست مي يابيد كه در محاسبات بعدي آن را به مثابه ارتفاع پمپاژ پمپ يك طبقه ملاحظه قرار خواهيد داد.عمده موارد استفاده از پمپها شامل انتقال آب به تصفیه خانهها برای مصارف شهری و صنعتی، استخراج آب برای آبیاری باغات و مزارع کشاورزی، انتقال آب سرد در تاسیسات گرمایش و سرمایش و غیره میباشد. نخستین گام در گزینش صحیح یک پمپ گریز از مرکز، با مشخص کردن شرایط کارکردن مورد انتظار آغاز میگردد.
شرایط کارکردی مورد انتظار از پمپ میتواند در قالب کارکرد آبدهی به صورت مداوم و مستمر یا کارکرد آبدهی در فواصل زمانی مقطعی باشد. میزان آبدهی و خروجی پمپ گریر از مرکز، میزان اندازه و قطر پروانه، تعداد پرههای پروانه، تعداد دور چرخشی پروانه، قطر دهانه ورودی و خروجی نیز در انتخاب پمپ تاثیرگذار هستند.
پمپهای گریز از مرکز را میتوان با موتورهای الکتریکی ۱۴۵۰ دور در دقیقه یا ۳۰۰۰ دور در دقیقه به صورت کوپل شده استفاده نمود. برای کاهش استهلاک در پمپها در دورهای بالا، باید برای استفاده مداوم و مستمر از الکتروموتورهای ۱۴۵۰ دور در دقیقه و برای کارکرد در فواصل مقطعی از الکتروموتورهای ۳۰۰۰ دور در دقیقه استفاده کنید.
آسانترین راه برای انتخاب یک پمپ آب خانگی، مراجعه به جداول و منحنیهای مشخصه در کاتالوگ پمپها با توجه به داشتن ارتفاع و میزان آبدهی مورد نظر است. این منحنیها کلیه مشخصات پمپ آب اعم از ارتفاع (هد)، توان و راندمان را در سرعت دوران مورد نظر به ازای آبدهیهای (دبی) مختلف نمایش میدهند تا استفاده عملی از آن راحتتر گردد.
پمپهای خانگی برای افزایش فشار آب آپارتمان، ویلا و ساختمانهای مسکونی مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع پمپهای مورد استفاده خانگی عبارتند از: پمپ با مخازن انبساط، پمپ با کلید اتوماتیک و بوستر پمپ. عوامل موثر در انتخاب پمپهای خانگی شامل تعداد شیرها، متراژ واحدها و طول مسیر لولهکشی، تعداد طبقات، میزان مصرف آب، محل قرارگیری پمپ در ساختمان و سایز لولهها است.
برای محاسبه و بدست آوردن بازدهی یا دبی مورد نظر برای هر واحد مسکونی به دو روش میتوان اقدام کرد: در روش اول به ازای هر واحد مسکونی میزان مصرفی را در حدود ۴۰۰ لیتر در ساعت در نظر میگیریم. در روش دوم با استفاده از فرمول زیر: ۳۰ + ۳ * (مسکونی و غیر مسکونی) * تعداد طبقات = فشار پمپ آب (ارتفاع ستون آب بر حسب متر) ۴۰۰ * تعداد واحد مسکونی = بازدهی پمپ آب (لیتر در دقیقه) ۱۰۰۰ ÷ بازدهی پمپ آب = تبدیل لیتر بر دقیقه به متر مکعب بر ساعت انواع پمپهای خانگی عبارتند از: نیم اسب، یک اسب، یک اسب دو پروانه، دو اسب، چهار اسب دو پروانه و بوستر پمپ. هر کدام از این پمپها بسته به تعداد طبقات و واحدهای ساختمان و متراژ آنها قابل استفاده هستند.